Titre Rubrique avec langues
maandag 25 februari 2019 par Banlieues
Laat ons de Klaproos redden ! VERZOEKSCHRIFT

Oproep voor een verbod op alle synthetische pesticiden

 

Pesticiden zijn gifstoffen die alles wat leeft vernietigen. Er zitten pesticiden in regenwater, ochtenddauw, de nectar van bloemen en de maag van bijen, de navelstreng van pasgeborenen, vogelnestjes, moedermelk, appels en kersen… kortom: in alles! Pesticiden zijn een echte tragedie voor onze gezondheid. Zij kunnen niet alleen kanker verwekken, maar ook de oorzaak zijn van de ziekte van Parkinson, psychomotorische stoornissen bij kinderen, onvruchtbaarheid en aangeboren afwijkingen.

De blootstelling aan pesticiden wordt ruim onderschat door een systeem dat voor de vlucht naar voren gekozen heeft. Wanneer een van die pesticiden wordt verboden, wordt het door tien andere vervangen. Er bestaan immers duizenden van deze stoffen.

We herkennen ons land niet meer terug. De natuur wordt stilaan verminkt. Gedurende de laatste vijftien jaar is er een derde van de vogels verdwenen en ook de helft van de vlinders de laatste twintig jaar. Bijen en bestuivers zijn aan het uitsterven. Kikkers en springhanen lijken zo goed als verdwenen van de aardbodem, wilde bloemen worden alsmaar zeldzamer.

Deze stervende wereld is de onze. Iedere kleur die verdwijnt, ieder licht dat uitgaat, is een blijvende pijn. Geef ons de klaproos terug! Geef ons de schoonheid van de wereld terug! Nee, we willen niet meer van deze situatie. Absoluut niet! We eisen ten stelligste de bescherming van de levende materie.

We willen van onze regeerders dat ze samen een bindend akkoord bereiken betreffende een algemeen verbod op alle synthetische pesticiden. Genoeg met woorden en beloftes! Aan de slag nu!